Saturday, May 5

Study last minit berkesan tak?

Assalamualaikum.

Seperti yang korang sedia tahu, final exam aku akan bermula rabu minggu depan. Jantung aku macam nak terluar dari badan aku stiap kali teringat final exam ni.

Aku sebenarnya jenis yang study last minit. Kadang-kadang ianya berkesan. Kadang-kadang tak berkesan. Cara aku study, aku akan baca dulu semua notes. Kemudian aku akan tulis berulang-ulang kali dalam kertas sampai aku hafal.

Aku hafal bukan aku faham kan.

Haha. Sedikit bangang terserlah dekat situ. Sepatutnya kena lah fahamkan, ni aku hafal memang susah lah kan. Tapi kalau nak suruh faham dah nak final ni memang takkan faham punya.

Hafal pun okay juga sebab bila bab menulis aku laju je tulis bila dah hafal ayat dalam buku tu sebiji-sebiji. HAHA. Tapi masalah paling besar bila terlupa salah satu perkataan yang aku hafal tu. Langsung gelabah aku di buatnya.


Kadang-kadang aku terlupa key word dia. Maksudnya macam aku terlupa perkataan paling awal sekali pada ayat tu. Ayat belakang dia aku ingat. Time tu mula la pandang kawan sebelah duk tanya apa ayat mula-mula nak buat ayat tu. HAHA.

Korang pulak study macam mana? jom lah share dengan aku. Mana tahu cara korang study best dan berkesan. Senang lah aku score nanti. ala jangan kedekut ilmu. Tak baik tau~ 

7 comments :

mumui said...

saya pun selalu study last minit.. hehe.. berkesan juga.. cuma saya faham dlu semua note baru hafal.. lagi senang... btw.. gudluck!

Sally Yatiey said...

Betul2. Kadang2 berkesan jugak, kadang2 tak. Tapi sebaiknya elakkan belajar last minit kan? :D hee

Ini Kisah Tia said...

hahaa .. macam sama je kan . study last minute .. wahahaa :D

*zafirah elfishy* said...

Bagi otak yang cekap menghafal dan memahami ok lah study last minit,tapi bagi otak biase-biase je mcm Fira ni,memg kna study awal,kalau tak ketinggalan,hehe.Terpulang la pada individu :)

ary_lee said...

Dats y ary amek account..
Ingatkan kurang subjek baca..
no need to hafal..
Tapi sayangnya..
Akaun pun kena hafal gak= ="
TEKANAN~~
Ary stat exam 4 Jun^^
Hehehehe..

★ aIsyaH ★ said...

study last minit memg bukan jln y berkesan..*ceyh!padahal selalu buat..~hehe..

kalau study last minit n ktw sk0r .."ktw akn ckp.kalau aku study lebyh sikit msty lagi bagus.."kalau tak skor.."ala,xheran pun..aku study pun last minute.."*biasa x berlaku..?sy biasa ni..hehe..

kalau last minit better buat latihan je..kalau hafal je boleh stress maa..*seriusly..hehe

kura said...

rajin gila menghafal. bak kata senior ku ; toyolkan aje! haha

 
\\ALL RIGHT RESERVED. Copyright@ HAK MILIK AFIFAH ALIAS//
Full Designed by eyfaaliasstory.blogspot.com