Thursday, March 22

Derita bisa Charlie

Assalamualaikum.

Siapa tahu apa itu Charlie? Aku sebenarnya tak tahu apa nama sebenar serangga ni. Tapi masa aku study dekat Politeknik Sultan Idris Shah dulu memang sangat banyak serangga ni area hostel aku ni. 

Serangga ni rupanya macam nyamuk sikit tapi belangnya warna oren. Pernah nampak? Serangga ni actually sangat berbahaya, lagi bahaya lagi kena gigit nyamuk. Errr. Tak silap aku lah. HAHA. Aku main taram je sorry. But serangga ni kalau korang juma sila lari laju-laju okay.


Sebab apa aku suruh lari laju-laju? sebab kalau korang terkena Charlie ni, kulit korang akan mengelembung air, dan ianya akan berjangkit. Contohnya, korang rasa gatal dekat tempat kena gigit tu, and then korang garu, lepas tu korang pegang pulak pipi korang. Perghh! Automatik gelembung air tu akan timbul dekat pipi korang pulak.


Eeeuuwww! Teruk kan? sebab tu aku kata kena lari laju-laju bila jumpa serangga ni. HAHA. Dulu kawan-kawan politeknik aku selalu kena. Aku alhamdulillah la so far belum kena lagi. Nama lain bagi serangga ni kalau tak silap aku Kumbang Rove atau Kumbang Tomcat.

Siapa terkena benda ni, dah gatal-gatal tu baik lah korang g klinik cepat ya sebelum merebak ke tempat lain. Jangan gatal-gatal nak tunggu benda tu hilang sendiri. Memang tak la kan. Huhu.

KBAI~

8 comments :

Izzul Amir said...

ewwww ! takde tips ke cane nak bunuh serangga ni ?

Nurul Amanina said...

err, bahayanya.. boleh gelembung lagi tuh, seriau :)

kura said...

charlie klu kena kat muka, mmg mcm gangster derrr. hahha

::CIK LYNN:: said...

cik lynn pnah kna 2kli...tp xda la trok cm pic tu...hehe...

tp serious la...jmpa bnatang ni, cm fobia je...dan2 bulu roma pn tgak...

faridah nazurah said...

gile lah!!! bernanah-nanah. kompem sakit

kai said...

binatang ni memang bahaya..
kalo ade rase gatal2..
tros gi hospt untuk rawatan lanjut

cik najihah said...

binatang ni sangat bahaye...tinggal parut & sakit

Ana Farhana said...

erkkkk.. takutttt nye =,-

 
\\ALL RIGHT RESERVED. Copyright@ HAK MILIK AFIFAH ALIAS//
Full Designed by eyfaaliasstory.blogspot.com