Saturday, March 17

Digelakkan kerana bertudung.

Assalamualaikum.

First sekali, hari ni 17/03/2012 bermakna telah genap 3 tahun pemergian Arwah Yeop Mohd Fadhly bin Alias, iaitu abang sulung dalam family aku. AL-FATIHAH untuk arwah. :(

Okay back to topic.

Alhamdulillah baru-baru ni adik aku telah berhijrah dari free hair kepada menutup aurat. Perubahan itu berlaku kerana adik aku tak mahu heret abah and mak aku ke dalam neraka jahanam kerana dosa anak yang tidak menutup aurat seperti yang telah di perintahkan oleh Allah S.W.T.

Actually, aku sendiri free hair sehingga ke hari ni. Ya! Aku tahu tidak menutup aurat itu adalah satu dosa. Secara rambangnya memang aku tahu bezakan apa itu dosa and apa itu pahala, tetapi ............................................................................. (sebab yang tidak dapat di nyatakan) insya'allah aku akan berhijrah daripada free hair ke menutup aurat tidak lama lagi. Doa-doakan aku ya? :)

Start from now, aku nak hide semua gambar-gambar aku yang terdedah sana dan sini dahulu dari semua social network yang aku ada, then baru aku move to next step. Orang kata pelan-pelan kayuh kan? :)

Bila kita nak berubah ke arah kebaikan ada aje halangan yang datang. Orang kata kalau nak buat baik ni memang susah, nak buat jahat tu sekelip mata pn boleh. Yeah, aku tahu maybe Allah nak uji kita.

Nak di jadikan cerita, tadi adik aku pergi ada lah satu tempat ni, lepas tu ada seorang kakak, opsss! actually makcik, dia tegur adik aku.

"Adik, kau dari mana ni? - Makcik
"Dari rumah lah, kenapa?" - Adik
"Ohhhh (sambil gelak)" - Makcik
"Asal gelak?" - Adik
"Tak ada apa-apa" - Makcik

Aku macam tak faham, apa motif makcik tadi tu gelak bila tengok adik aku? Adik aku pakai tudung kelakar? Orang pakai tudung kau gelakkan, kau tu dah umur 40-an tapi masih tak menutup aurat lepas tu kau nak gelakkan orang pulak. Nasib lah adik aku jenis menjawab.


Aku rasa macam tak patut lah dia nak gelakkan orang. Hmmm. tapi entah lah =.="

KBAI~

13 comments :

faridah nazurah said...

bagi je penyepak laju2 kat org yg dok gelak dan membahan tu. hehe

Mysara Ab Rahman said...

apa punyer mak cik la...
for u, slamat melakukan perubahan k..slow2..:)

Izzah Dejavu said...

insyaallah .. perlahan2 ye sis .. org zaman skng nih mmg klu tgok org nak berubah ke arah kebaikan dia act pelik sikit .. hehe .

Ezy Chiaki said...

maybe die gelakkn psl laen kot..
=)

shiema sufian said...

Memang sangat tak patut, sepattnya dia rasa malu. huhu. Apepon, kalau nak berubah kene slow slow. semoga awak diberi hidayah dan petunjuk darinya (:

CekbOlat-bOlat said...

-_- dugaan.. kau jngn ikut sgt..
aku dulu pun cam tu gak..

Code-Name said...

:)

Hakeem Yusof said...

:)

keri ikhwan said...

tak patut.. tak patut... (baca gaya upin ipin) :)
step by step.. tp istiqamah...
Alhamdulillah dibuka pintu hidayah.. teruskan niat baik tu... minta tolong kawan2 suh delete gambar lama2 yg x pakai tudung...
*fahami betul2 maksud menutup aurat. semoga dipermudahkan jalan ke arah hijrah :)
insya Allah

dyabunga said...

al-fatihah..dugaan untuk orang yang ingin berubah..

::CIK LYNN:: said...

dah lma xjnguk sni...mkin comel blog dia...hehe

wat xtau je ckp org ni...lain kli, cili kn mulut m.cik tu..hehe

Abg Stalker said...

dia gelakkn diri dia sbnrnya,da 40 tahun tp x pki tudung lg.nk tggu kubur panggil bru nk pki kot.

cik nisa said...

teruskan perubahan ye,Alhamdullillah..:)

 
\\ALL RIGHT RESERVED. Copyright@ HAK MILIK AFIFAH ALIAS//
Full Designed by eyfaaliasstory.blogspot.com