Sunday, February 19

Perbezaan zaman kanak-kanak dahulu dan sekarang.

Assalamualaikum.

Dalam banyak-banyak zaman, aku rasa zaman kanak-kanak aku dulu adalah zaman yang paling best sekali. Kadang-kadang bila teringat zaman kanak-kanak dulu boleh buat aku sengeh sorang-sorang macam kerang busuk! Ngeee :D

Masa zaman aku kanak-kanak dulu, budak-budak area rumah aku kebanyakkan semuanya lelaki. Jadi, perangai aku pun dah macam perangai lelaki dah kadang-kadang. Mana tak nya, mereka masuk longkang, aku pun ikut masuk longkang, mereka mandi lombong aku pun join sekali, mereka main tangkap-tangkap berudu aku pun sama ikut tangkap berudu juga.


Aku rasa kalau budak perempuan lain mesti main masak-masak, main barbie doll, main kahwin-kahwin. Kan kan? HAHA. Aku tak pernah merasa main benda tu semua, yang aku tahu main bola sepak, galah panjang, tiga selipar, konda-kondi, gasing, lawan pemadam, main card, main nyorok-nyorok, main kejar-kejar, main yoyo, main game digimon and banyak lagi lah.

Yang paling aku suka sekali main nyorok-nyorok sebab aku suka menyorok. Bila time aku jadi, kena tangkap kengkawan yang menyorok aku dah malas nak main, aku kira-kira sampai 50 lepas tu aku blah balik rumah terus. Tak cari pun kawan-kawan aku! HAHAHA. Jahat x aku? :P Penat dorang menyorok, aku tak cari pun. Hehe.

Kalau nak ikutkan budak-budak sekarang ada ke lagi main semua benda-benda ni? Rasanya macam dah tak ada aje. Aku tengok banyak aje berudu dalam longkang tu hidup aman tanpa di ganggu oleh kanak-kanak. HAHA.

Budak-budak sekarang mana lah nak main gasing, or main mainan yang dulu-dulu ni. Sekarang semua layan game online aje. Berlambak-lambak lah budak-budak pergi Cyber Cafe duk menghabiskan duit mak bapak main game. Huhu.

Lepas tu mak bapak beli kan gameboy, ipad, psp bagai untuk anak-anak dorang. Perghh! Untung lah kecik-kecik dah pegang ipad main game kan. HAHA. Dulu pergi sekolah curi-curi bawak mainan, dam ular lah, saidina lah. Budak sekarang curi-curi bawak ipad pergi sekolah. Haa. Kau hado? hahaha.

Yelah aku faham, zaman makin lama makin maju. Teknologi pun makin lama makin canggih kan? Kena ikut la peredaran zaman ye dak? Hehee. Btw, aku sangat rindu kawan-kawan aku dekat rumah lama dulu. Damn! Ingat lagi tak dorang dekat aku agaknya? Ehehe ^.^

KBAI~

12 comments :

Diyana Norman said...

haha betol rindu zman dulu2..
sy pn main tgkap berudu... tangkap ikan puyu

MaiRa QuEeN said...

hanya tinggal kenangan..

Ezad Skytech said...

serius..mmg rindu giler zaman budak2 dulu...rindu nak main lawan2 pemadam tu...hee...kebanyakan yg disenaraikan tu..mmg pernah merasa dulu..

budak2 skrg cuma tahu...ipad,psp,ps..tu je la...hee~

Saya mEmang suka Menuliz:D said...

sama mcm reena...reena tak main masak2..reena main lastik..sampai pecah habis cermin kereta..tp ada reenaa kisah..anyway reena bw sini nanti jgn lupa follow dan komen di blog reena..

wanabee said...

assalam , hi eyfa ..
nice entry !
haha...comelnyaaaa..
rindu gila zaman budak2 tu ..
sampai sekarang kadang2 main jugak lawan2 pemadam ,ajar budak2 sekarang....
lawan ceper ...main batu seremban ...
haha

awesome kid is awesomeeeeehhh

Ahmad Haziq Azlan said...

hahaha
suka main pemadam gak dulu

nurpiska said...

betul, sangat pelik kan, semua kanak kanak zaman dulu suka tangkap berudu!

faiz fakhirin said...

teingat kt zaman2 kecik dulu..tapi dh terlepas...apakan daya..

Azzah said...

betol..rindu masa kecik2..main sembunyi dlm jerami padi,congkak atas tanah,dam ular buat sendiri..budak sekarang online je kerjanya..

Ezy Chiaki said...

saye dulu zmn kanak2 separoh laki separoh pompuan..
haha..
kdg2 maen pnjat2 pokok..
kdg2 maen masak3..

^^eKaTiKaH^^ said...

kite pun dulu suke main lawan2 pemadam. habis pemadam kat koop dibeli. hanya semata-mata nak main lawan pemadam :D

Ckin Kembaq said...

betul..betul...kita ni pun dulu2 panjat pokok jambu, main gasing, galah panjang, rounders, jengket2,..hehe banyak g la...smpai kul 7 abg jerit panggil balik..hehe and panjat pokok time org g solat jumaat.lindung atas pokok sebab takut abg nampak..haha

 
\\ALL RIGHT RESERVED. Copyright@ HAK MILIK AFIFAH ALIAS//
Full Designed by eyfaaliasstory.blogspot.com