Saturday, February 25

Uban? Oh no!!

Assalamualaikum.

Uban. Sebut pasal uban ni mesti masing-masing anggap bila ada uban aje tak elok. Nampak macam dah berumur. But seriously aku pun ada jugak uban walaupun umur aku belum cecah 30an. Itu maybe sebab aku selalu color rambut or rebon rambut aku so, bila tak sihat rambut aku itu yang timbulnya uban. Aku rasa lah kan. Hehehe.


Selalu korang nampak uban dekat kepala korang mesti korang cabut kan? but orang tua-tua kata kalau nampak uban jangan cabut sebab bila dah sekali cabut nanti lagi banyak lah uban yang tumbuh nanti. Kata orang tua-tua lah kan. Tapi aku cabut gak kadang-kadang! HAHA ^.^

Kelmarin aku ada baca something pasal uban ni. Munurut artikal tu ada satu Sabda Nabi S.A.W :

Janganlah mencabut uban kerana uban adalah cahaya pada hari kiamat nanti. Siapa saja yang beruban dalam Islam walaupun sehelai, maka dengan uban itu akan dicatat baginya satu kebaikan, dengan uban itu akan dihapuskan satu kesalahan, juga dengannya akan ditinggikan satu darjat. 

(HR. Ibnu Hibban dalam Shahihnya. Syaikh Syu’aib Al Arnauth mengatakan bahwa sanad hadits ini hasan)

Woah! Aku baru tahu. So, lepas ni kalau jumpa uban jangan cabut ya kawan-kawan? =D Tapi kalau nak cabut juga sukahati korang lah. Bukan uban aku, uban korang. Hikhok ^^

KBAI~

12 comments :

Zack Hazze said...

Zack ade uban...x mau cabut...tq utk info ni... ^_^

faridah nazurah said...

haha aku pun ada sikit2 sebab masa zaman dahulu kala tu aku dok tukar2 color bagai.. hee biasalah zaman jahiliyah

FarahNazurah said...

ouh.. baru tau. thanks for this info. pasni cakap kat ibu ayah takyah cabut. hoho ><

Burman Ba said...

Tapi sayng awak nak ade ubannya...
kidding

CIK YAYA'NA said...

ala,,, tade uban, nak selai boleh??

amy syahiera said...

wahh ! info yg menarik ,
thanx for sharing ,
pas nie tak nk cabutlahh kalau ade uban , ngee ,~

Diyana Norman said...

eh ye eh?? setakat ni takde uban lagik. pasnie xyah cabut.. haha

Rosalia said...

btl ke? hurm bru tau. nice info

Faleeq Harees said...

jom buat geng/group ada uban je boleh join! kewkew2

O CIKTEDDY said...

cik penah dgr..thanks mngingatkan =)

Ayumi Comot said...

hari tu ade terjumpe satu uban atas kepala..siap tulis n tampal uban tu kat diary lagi,huhu:P

Aesya Zealous said...

oho yeke.. selalu gak ade uban..huhu

 
\\ALL RIGHT RESERVED. Copyright@ HAK MILIK AFIFAH ALIAS//
Full Designed by eyfaaliasstory.blogspot.com