Saturday, November 12

Gemuk itu satu dosa di mata manusia.

Assalamualaikum.

Aku tahu manusia ni memang tak suka benda yang tak cantik or benda yang hodoh. Okay terus-terang lah, kebanyakkan orang kalau jumpa orang gemuk mesti dorang akan kutuk and dorang akan pandang hina. Seriously. Aku rasa gemuk tu satu dosa di mata manusia. Tak payah la nak gebang dengan aku kononnya cantik tu tak penting. Kononnya korang tak pandang sangat kecantikkan tu. Kononnya korang tak hina and kutuk orang gemuk macam kami.

Aku tahu maybe kami yang gemuk ni tak secantik or tak sekacak korang yang kurus tu. TAPI kau pernah terfikir tak. ORANG GEMUK boleh diet jadi kurus dan cantik. Tapi kalau kau kurus dan hodoh, kau buat macam mana pun kau tetap hodoh! Then kau nak hina and kutuk orang kenapa? Kau kurus tak semestinya kau cantik/handsome babe. Then takpayah nak bajet-bajet korang paling hot dekat sini okay? please lah!

Okay sekarang ni aku nak start membebel. Okay, kami orang gemuk pernah ke menyusahkan hidup korang sampai korang nak pandang jijik and hina kiteorang? Pernah? Mak bapak aku pun tak pernah kata aku ni menyusahkan. Ini kan korang yang hanya watak tambahan dalam life aku? Oh common lah weh!

Next, ada ke kami yang gemuk ni mengemis mintak makan dekat korang? Ada ke kami suruh kau berhempas pulas semata-mata nak kasi kami makan? Damn! Kau ingat kau siapa? Aku sikit pun tak pernah makan pakai duit orang lah. 

Kami gemuk then bermakna kami ni lah paling hodoh? Oh please. Jari tengah untuk anda yang suka berfikiran demikian. Cuba kau usha cermin sikit. Bagitahu aku tang mana yang cantik/handsome sangat sampai kau nak kutuk and hina orang? Kau perfect sangat ke? bak datang usha muka kau sikit. HAHA.

Allah pernah turunkan hadis tak kalau gemuk tu menjadi satu dosa besar? Or tak boleh masuk syurga maybe? TAK ADA kan? Then kau pandai-pandai nak buat undang-undang sendiri untuk menghukum orang gemuk ni kenapa? Kau siapa weh? Ce kau story dengan aku sikit!

Okay ini sedikit peringatan nasihat untuk sesiapa yang suka pandang rendah, pandang hina, mengutuk, mengeji dan memengejek kami yang gemuk ni. INGAT! Kau kurus tak bermakna kau cantik/handsome dan jangan pernah anggap, kalau kau menghina orang lain dapat menutup keburukkan kau dan membuatkan diri kau kelihatan lebih perfect. HAHA.

KBAI~

P/S : Bercakap selagi kau mampu sebab kata-kata kau tak pernah jadi kudis dekat kaki aku.

(Sumber yang tidak boleh dipercayai : kalauterasapergimatilahkau.com)

19 comments :

Diyana Norman said...

sabar yunk sabar :) Nati org tu mesti ade balasannya...

Miss Eiza said...

kenapa ni awak..sape bt awak marah ni..sabar syg...sabar...takpe tu tanda kita cukup makan...janji sihat sudah..pedulikan je org..

faridah nazurah said...

sape yang buat kau bengang ni KAWAN BAIK? meh sini nak bagi pengajaran sikit.

aku xkesah la kau macam mana. gemuk ke kurus,canti ke hodoh, kasih syg aku takkan berubah.hehehe

Nurnajwa KZ said...

Mmg tak suka btol org yg suka hina others ni -- tggu la Allah tarik nikmat tu nnt buat ape pon tak boleh. Btw, sabar ok sis ;)

Diana @ bilakukatacinta said...

saya gemuk ! saya OK !

Cik Sara said...

tau x pe diorng ingt hot sgt ke kurus gapeng tu!hehhehe apa yg allah dah jadikan tu semua anugrah yunk ^_^

MakNgah said...

kalau cakap suruh sabar tu tuan empunya blog rasanya dah lebih drp sabar. tp itu jugaklah yg perlu kan..

sepositif mana si gemuk pun akan down jugak kalau dah ramai sngt dok kutuk. sekukuh-kukuh konkrit pun kalau kena tsunami roboh jugak.

tp percayalah bukan ko sorang je alami benda ni.Aku pun. maknanya ko tak berseorangan ok.

saya gemuk.Saya Ok!

Nana Jay said...

saya kurus.. dan tak perfect..

daten yusfarina said...

sedih betul kalo orang dok kata gemuk2. saya gemuk jugak. saya dah rasai

cik najihah said...

mereka yg mempersendakan fizikal orang lain tu loser namenye..
bagi sy mereka comel..
same je semua

Nur Farah Hani said...

abaikan je eyfa... mulut manusia mane leh tutp.. :))

emy|farid said...

abaikan mereka. ingat mereka hot sgt la tu

Azzah said...

gemuk ke kurus,kita tetap sama di sisi Allah.sis dah gemuk,abaikan..:)

Ana Farhana said...

manusia mmg mcm tuu.. ssh nak phm..hmmm

. said...

kaka sabar ea..just ignore org lain nk ckp...be yourself,,sya xcantik,,sya xcomel,sya gemuk tapi sya xkesah sume tu..xmalu pon..<3..semua org sme je disisi-NYA yg membezakan kite ialah amal ibadat

era kecik said...

era kurus. tapi bukannya cantik sangat pon.. hehehe ^^

Ezy Chiaki said...

manusia mane yg dengki sgt 2?
gemok comel pe..
kite yg gemok2 ni spesel tau..
dh2 jgn mrah2 ok..
kite tetap comel dan dabomb!
=)

meLLy! said...

melly pon gemok :(

Shafiqah said...

saya gemok ,and i'm totally okey xD
biarkan saja golongan mcm tu,
kt akhirat nanti mereka jugak yg rugi

 
\\ALL RIGHT RESERVED. Copyright@ HAK MILIK AFIFAH ALIAS//
Full Designed by eyfaaliasstory.blogspot.com