Wednesday, August 3

Aku puasa sehari dapat RM1. Kau ada?

Assalamualaikum.

Bila dah tua bangka macam ni. Teringat pula zaman kekanak dulu. Rasa macam comel habis aje bila teringat balik gelagat diri sendiri masa kekecik. Hehehe. Choy! Comel ke? Puiii! Sila muntah 24x! HAHA.

Dulu masa kecik-kecik tak ingat lah darjah berapa. Bila sehari eyfa puasa eyfa akan dapat RM1 dari mak and abah. Kalau sekerat hari dapat 50sen. HAHA. Itu adalah motivation nak berpuasa zaman kecik-kecik. Kalau dah besar macam anak gajah pun still nak RM1 setiap kali puasa memang kau mintak kaki lah kan. Hehe.

Sebulan puasa dapat lah RM30. RM30 bagi budak-budak zaman dulu memang masyuk habis. Kalau zaman sekarang bebudak banyak demand. RM30 apa lah sangat. Mak ayah orang kaya pulak memang tak pandang lah RM30 tu. Hehehe.

Ha. Ni dah alang-alang cerita pasal zaman bebudak. Eyfa nak cerita sikit. Masa eyfa sekolah rendah dulu, time bulan puasa lah kan. Balik sekolah pukul 6 petang. Lepas tu eyfa beli aiskrim. Kakak eyfa datang sekolah eyfa sebab nak balik sesama. Kakak eyfa nampak eyfa pegang aiskrim then dia tanya lah. 

Kakak : Kau tak puasa ke beli aiskrim ni? aku bagitahu mak!
Eyfa : Puasa lah! Orang nak buat berbuka nanti :(

Kononnya nak buat untuk berbuka puasa lah kan. Lepas tu kakak eyfa jalan dengan kawan dia kat depan. Eyfa jalan sesorang kat belakang, then 5 minit kemudian kakak eyfa pandang belakang. Tengok tengok..................

Kakak : Hoi! Mana aiskrim kau? Dah hilang ke?
Eyfa : Tadi aiskrim tu cair. Aku pun makan la. Kesian tengok aiskrim tu cair.
Kakak : Duh! -.-"

HAHAHA. Lepas tu eyfa balik kena marah dengan mak sebab tak puasa. Kakak eyfa lah ni duk mengadu! Cisss! Lagi pun time tu kan dah pukul 6. Lagi sejam lebih aje nak berbuka eyfa dah berbuka dulu. Memang patut pun kena marah! Hehe.


Nasib time tu bebudak. Kalau dah besar. Mahunya kena lempang sebab tak puasa. HAHA. Aishhh! Rasa macam nak jadi kanak-kanak aje balik. Untung-untung boleh dapat RM30 sebab tiap-tiap hari puasa. Nak nak pulak tengah sengkek ni. HAHA. Okay abaikan.

KBAI~

22 comments :

Cik Aish said...

pergh loaded la camtu!! haha..tp tu la..benda tu leh kuatkan lg semangat nak berpuasa masa kecik2 dulu kan..;p

izfanora said...

hahaha.. kesian aiskrim cair.. :P

rara pinkmafia said...

heheheeh akk dulu puasa x dpt duet pon.hehe

Etong said...

yupp. time budak2 tu yang buat semangat berpuasa hihi

тαк кenαl мαкα тαк cнεηтα ™ said...

bestlah dapat habuan ;)

SoLy SoLicious said...

haha..olo comelnye die...
same la ayah kite.. kasi RM1 sehari... niat nak galakkan berpuasa sebenarnya....tp, kecik2 dlu, pelan2 blajr puasa... kdg tu, lepas zohor je dah berbuka..heeee

TeAqArH said...

hehehe..lucu bile mengenangkan zmn pose mase kecik2..teaqah lak..mak bekerja..alpor sgt..p masak megi kt umah..hahaha...

Tea Dno said...

hehe amboi. best laa dapat rm1 sehari. ngeh3. tea pun dah lupa dah camne puasa kecik2 dulu. ngeee.

Tea Dno said...

budak2 skang, bagi duit rm1 pun taknak. nak lebih je! haih!

Tea Dno said...

adik tea huh,. rm50 pun tak cukup. demand! **jeles**jeles**

Salim Harmanain said...

xpernah dapat duit kalo pose.. :(

kura said...

haha... aiskrim cair konon -,,-

sergeant keroro said...

hehe, budak kecik memang kena ada dorongan xD

azrijohan said...

wakakaka...
alasan ade jugak tuhh

sekarang ni Nuffnang lak bagi duit.hehe

GaRy™ said...

hahahaha... aiskrim cair.. memang la... nak2 je beli awal2.. hahahahaha...

echaRierie said...

haha..bestla bdk2 skrg kn dpt duit..akk time dulu2 x pernah dpt pun..haha ~ :)
slmt berpuasa ea..

Dalin said...

ffuuuhh.. notty zaman dulu kecik yerk.. hahaha..

tu la.. skg ni bebudak byk demand RM5 hengget pun ada, posa sehari.. mak bapak semua geleng kepala.. hakhak..

siti kektus said...

dulu tak de pon reward macam tu. mak mls nak melayan. tapi time adik2, ada pulak. huh!

siti kektus said...

haha. mesti masa makan ekrem tu, eyfa telan laju giler kan. ^^

iPai said...

heheh .. macam tuh ke .. hehe ..

elok je eskem tuh hilang ek .. hehe

Nurnajwa said...

Sme laa, 1 hari singgit ;) Tp dpt time frst day raya, hahaha.

*skrg budak tak pndang RM30 --*

Abang Stalker said...

hahahahha ;))

bkn minx lempang je klu da bsr cmni x puasa,kne arak dlm van jenazah.kui3 :P

 
\\ALL RIGHT RESERVED. Copyright@ HAK MILIK AFIFAH ALIAS//
Full Designed by eyfaaliasstory.blogspot.com