Monday, August 1

Ramadhan Sign !

Assalamualaikum.

Semua orang tahu kan apa maksud puasa? Puasa adalah menahan diri daripada melakukan perkara-perkara yang membatalkan puasa bermula dari terbit fajar hingga terbenam matahari beserta niat.
Syarat wajib puasa pula mesti lah Islam, baligh, berakal waras dan mampu berpuasa. Semasa berpuasa kita ada amalan sunat yang digalakkan ketika berpuasa. Contohnya macam segera berbuka puasa setelah yakin masuk waktu, melewatkan makan sahur, berbuka dengan benda-benda manis, membanyakkan membaca al-Quran dan berzikir, Mandi junub (hadas besar) sebelum terbit fajar dan Solat sunat Tarawih.

Puasa kita akan makruh sekiranya kita mengosok gigi selepas gelincir matahari, terlalu kerap atau lama mandi, merasa makanan dengan lidah, mengambil darah atau berbekam, dan berkumur-kumur berlebih-lebihan. Okay perkara yang boleh batalkan puasa kita pula ialah memasukkan sesuatu ke dalam rongga dengan sengaja, melahirkan anak, pengsan sepanjang hari, bersetubuh di siang hari, muntah dengan sengaja, gila, keluar darah haid dan nifas, mengeluarkan air mani dengan sengaja and murtad

Berpuasa ni ada kelebihannya antaranya  boleh melatih diri bersifat jujur dan ikhlas, membentuk insan yang bertakwa yang taat perintah Allah, melahirkan keinsafan di atas penderitaan fakir miskin and mendidik jiwa mengawal nafsu

Akibat jika seorang muslim tidak menunaikan kewajipan berpuasa dimurkai Allah, kehidupan tidak tenang, bersifat riak dan terburu-buru dalam tindakan, cepat berputus asa dalam melakukan sesuatu, disisih masyarakat dan dipandang hina and mencemarkan maruah Islam


Tahukah anda?
Perbuatan mengorek lubang hidung, telinga atau memasukkan ubat ke mata atau telinga tidak membatalkan puasa.

P/S : Jangan ponteng puasa dengan sengaja okay, Allah akan murka =)

*****Toyota Vios*****
*****PROTON INSPIRA*****
*****P1 4G EXCLUSIVE*****
*****CELCOM COLUMBO*****
*****DIGI IPHONE4*****

12 comments :

Tea Dno said...

yup. korek hidung korek telinga tak batalkan puasa kita. :)

Tea Dno said...

tea kecik2 sengal, ingatkan kentut pun boleh buat batal puasa. hahah. ;p

sergeant keroro said...

yeay!! XD

p/s : lepas ni leh korek hidung, gatal gatal sokmo :P

zeeck said...

kentut laa XD

jom join segment makan z XD http://zeckze.blogspot.com/2011/08/segment-makanan-kegemaran-waktu-berbuka.html

Abang Stalker said...

klu korek dubur masa berak tuk bersihkn? :D

Nurizyan Syazwani said...

Salam Ramadhan sayangggg! <33

Comelnya blog awak sekarang heavy pink! Huwaa jealous macek! ;)

Ezy Chiaki said...

eh ingtkn korek2 idung batal pose..
ekekeke

tia @ Ini Kisah Tia said...

hehee . yaaa , tak batal .. tapi jangan asyik sangat mengorek tuu .. heehe

Akulah Pak Lan said...

tgh korek hidung ka tuh?
kah kah kah

siti kektus said...

eh. siyes ke korek hidung tak ape2? hoho :p

Anonymous said...

ramadhan oh ramadhan kali ini pnh makna. moga2 ku dpt menunaikannyer dgn semporna. amenn......

echaRierie said...

wahh..explaination yg jelas..:)

 
\\ALL RIGHT RESERVED. Copyright@ HAK MILIK AFIFAH ALIAS//
Full Designed by eyfaaliasstory.blogspot.com