Saturday, August 27

Fungsi CTRL+C, CTRL+V and CTRL+F

Hi kawan-kawan!

Masih ramai lagi sebenarnya yang tak tahu apa sebenarnya fungsi CTRL+C, CTRL+V and CTRL+F so, eyfa nak share sedikit info untuk mereka yang belum tahu pasal fungsi-fungsi yang eyfa sebutkan kat atas tadi. Siapa yang dah tahu tu, sila abaikan. Hehe.
CTRL + C

Fungsi nya sama sahaja seperti copy. CTRL+C digunakan ketika mahu menyalin code pada blog yang gunakan disable right-click. Cara guna mudah aje, highlight text yang korang nak copy tu, kemudian tekan CTRL dan C secara serentak!~


CTRL + V

Ini pula function sama seperti paste and untuk letak/paste code yang korang copy tadi, tekan CTRL dan V secara serentak pada tempat yang dikehendaki untuk letak code yang korang copy tadi.

CTRL  + F

Ctrl + F ini kegunaan dia untuk cari code. Kalau nak cari satu-satu memang buta lah mata korang lama-lama. Hehe. Cara nak gunakan CTRL + F ni macam biasa, tekan serentak CTRL dan F dan taip code yang korang nak cari tadi dekat kotak yang disediakan! =)

Hope info ni sedikit sebanyak dapat membantu mereka yang masih tak tahu gunakan code-code di atas ni. If anything nak tanya boleh drop comment dekat bawah ni okay.

KBAI~

21 comments :

AzatLazat said...

terima kasih share walaupon sy dah tahu.ehehe :P

AZRI said...

psssss.part CTRL C tu ade salah kat explanation...ce betul kan

bukan CTRL+F...

ce check balik ye



bagus ni untuk sape2 yang tak tau:D


http://azrijohan.blogspot.com/

Unknown said...

@azrijohan

thanks azri. tersilap plak. ehehhee

iPai said...

eh tadi try ctrl + F , nak cari eyfa, tak jumpa pon .. uhuh

Pencinta Awan. said...

thanks for sharing ^^'
Syada follow blog ni :)

Unknown said...

@iPai


alahaii! sweetnya ipai ni! aumm! ahahahhahahaaa

K said...

hehe, dah selalu guna :P

Mohd Sazli Cikgu Autocad said...

nice..thanks for sharing;))

| CIKZEK | said...

nak baca jugak walaupun dah tau :) hehehe

ezy.xixii said...

kalo ctrl + W?
ekeke

♥ Nazratul Hidayu ♥ said...

sharing is caring ! thank you..^_^

datang singgah sini...

Aima M said...

wah..info yg menarik..
aima tak amek tempahan doodle la..
:)

kura said...

tak pernag guna ctrl+f. sbb jarang design blog. hehek

Chan said...

maybe xdde kaitan dgn entri ni, sbb nak ckp, cntik template baru! btw, me dah ada blog baru. blog chan chatters dah xguna ok. :D

syarifahsidrus said...

da tau, tappi takpe, sama2 kongsi :P

cantik template baru!

aque said...

hahhaha ctrl + f boleh gune untuk cari code????

serius selame ni fara cari 1 1 sampai juling2 mate.. hahahaha....
thanks share... :D

btw... salam lebaran in advance

ct kektus said...

dah tau.



nak abaikan ni. ekekekeke ;)

Akunyer said...

hee... mekaseh.. :)

akoo said...

wah cik eyfa dah jadi cekgu komp..kakaka

teyn teyn said...

comelnye keyboard. hehehee

Tea Dno said...

hehehe.. CTRL+A CTRL+S CTRL+W CTRL+R
tekan CTRL+A-Z

tetiba.. kuikuikui..

 
\\ALL RIGHT RESERVED. Copyright@ HAK MILIK AFIFAH ALIAS//
Full Designed by eyfaaliasstory.blogspot.com