Sunday, July 3

Jangan terlampau manjakan anak!

Assalamualaikum.

Kenapa tak boleh terlampau manjakan anak? sebab nanti dorang tak pandai berdiri atas kaki sendiri! Hmm. Eyfa rasa nak jaga anak ni kena main tarik tali sikit. Lepas kan lepas tu tarik. Lepas balik. Tarik balik. Jangan terlampau mengongkong and jangan terlampau manjakan anak-anak nanti bila dewasa anak tu tak pandai berdikari.


Meh nak cita sikit ! Ada budak perempuan ni, papa mama dia terlampau manjakan dia. Biasalah anak orang kaya, sebut aje apa nak? semua di turuti. Apa-apa jadi sikit-sikit PAPA.Sikit-sikit MAMA. Padahal umur dah 17 tahun. Hari tu dapat result 10A and dapat tawaran pergi sambung study dekat Jepun! Tapi taknak sebab TAK ADA PAPA AND MAMA dia.

Skrg ni study dekat UM pun penat papa mama dia ulang alik dari kedah - kl semata-mata nak mengejuk budak tu. Time break aje mesti call papa mama dia. Langsung tak boleh hidup tanpa mama papa dia. Tu lah dari kecil manjakan sangat. Letak budak tu bawah ketiak. Mewahkan lagi budak tu. Macam ni lah jadinya.


Nak bergaul pun tak pandai. Asik-asik papa mama dia. So, nak salahkan siapa dalam hal ni? Mesti lah mak ayah! Nak manjakan anak tu boleh tapi jangan lah melampau-lampau sampai budak tu langsung tak boleh berdikari. Kan diri sendiri yang susah sekarang. 

KBAI~
>>>>> SAMSUNG GALAXY SII <<<<<
>>>>> PROTON INSPIRA <<<<<
>>>>> P1 4G EXCLUSIVE <<<<<
>>>>> GRAPEVINE DEFAULT <<<<<
>>>>> MARIE FRANCE BODYLINE <<<<<
>>>>> CELCOM COLUMBO <<<<<
>>>>> DIGI IPHONE4 <<<<<

23 comments :

Nur Syazana Mohammed Sani said...

tapi skunk nie zana nak kuo umah pun payah ,. mak kate bace buku ,. da nak exam ,. peh ,. geram !

moh la tinggal kan kutukan bernas d entry terbaru zana =)

http://syazanasani88.blogspot.com/2011/07/amalan-pemakanan-rasulullah.html

nelly said...

manja sangat pun susah kan
hehe

EYFAalias said...

@Nur Syazana Mohammed Sani

itu sebab nak exam tu pasal xleh kua. ehhehee

EYFAalias said...

@nelly

tu la. berpada2 lah kan. jangan terlampau manjakan. :)

Freaky said...

nak manja boleh tapi kena berpada-pada dan ikot masa

EYFAalias said...

@Freaky

yea betul tu :D

cik hani said...

setuju2.. jd terlalu manja

Nzyrahun said...

boleh je manja bagi aku,cuma budak tu kot yg lelebih haha

iPai said...

ni mesti anak sorang ni ..

nak wat cam ne kan .. kadang2 memang begitu r ..

EYFAalias said...

@cik hani

:))

EYFAalias said...

@Nzyrahun

itu pn ya jugak :D

EYFAalias said...

@iPai

bukan, budak ni ada kakak . ehehe

Luq At Your Words™ said...

ada cara dia 4 mnje2 ni..

sergeant keroro said...

over sangat la camtu, hadoih.

manja kededek :P

syashafie said...

sian mak bapak.huk3

tp sape suro dorang manjakan sngt ? huhu

kotak bulat said...

hahaha..meh nak ketuk pale budak mnja tu..hahha.

tia @ Ini Kisah Tia said...

betul tu eyfa . tapi mak ayah jugak tak boleh kongkong sangat anak . hrmm ..

Tea said...

kena beragak la wehh. gila kalau camtu, kepit je la bawah ketiak MAMA PAPA dia tu. nt dah kawin, eh xnak tingl dgn laki. MAMA PAPA xde. XOXO

Tea said...

kalau kongkong pun payah gak. heiyai, budak skang ni. -..-"

siti kektus said...

eeww~
geli je anak macam tu, sikit2 mak.

lain lah kalau minggu pertama je yg nak menangis2, adat la kan, tak biasa lagi.

kalau dah 5,6 bulan macam tu jugak, cmpak laut je, kasi jos makan. hehehe ;)

Abang Stalker said...

spe nm bdk tu?meh cni no fon.abg bole kasi settle.. :P

iPai said...

hahah ... abg stalker nak g settle tuh .. abg stalker mmg mantap ..

kalau bukan anak sorang, anak last laa .. manja sagat ni .. huh

.m y z. said...

nak manjakan boleh tapi jangan sampai melebih2. kalau tak manjakan nanti anak kurang kasih syg pulak. haih apa pon tak boleh~

 
\\ALL RIGHT RESERVED. Copyright@ HAK MILIK AFIFAH ALIAS//
Full Designed by eyfaaliasstory.blogspot.com