Friday, June 3

Aku sokong ADINDA MILANO EVANS. so what?

Assalamualaikum.

Eyfa still tak faham dengan SESETENGAH orang melayu sekarang. Apa lagi masalah korang dengan budak tu? Hari tu suruh delete entry tu, bila dia dah delete entry tu korang kata DIA PENGECUT PULAK? Korang nak apa lagi dengan dia? Dah cukup lah dengan aib yang korang buat sampai HM call dia tanya pasal benda tu.

Puas hati korang dapat buat budak tu macam tu? Haaa. PUAS? Siap doakan dia cepat mati lah bagai! Korang tak payah nak bajet korang malaikat lah nak salah kan budak tu 100%. Sebuk nak caci maki hina dia dalam blog korang. Korang tak pernah buat silap ke? TAK PERNAH?

DAH LA WEH! Stop lah cerita aib dia. Korang jadikan pengajaran pada diri sendiri cukup. Tak perlu nak maki hamun dia untuk tunjuk korang tu baik sangat.


Eyfa ingat dia aje budak-budak tak reti fikir. Rupanya korang pun 2 kali 5 jugak kan? Otak letak kat lutut!  Siap buat entry nak kaitkan dia dengan Amir maharaja lawak tu. Seronok kan korang buat main dengan benda-benda macam ni? Seronok?

YEAH! memang eyfa sokong Adinda Milani Evans! So what?

Eyfa harap sangat dia ambil tindakan dekat budak-budak yang tak ada akal buat fun page untuk dia! Korang sesedap hati nak buat fun page untuk aibkan dia. BAGUS SANGAT LAH TU? Sudah sudah lah weh!

HAPPY BIRTHDAY TO ADINDA MILANO EVANS.
kbai~

P/S : Ini pendapat eyfa. Semua ni memang berpunca dari dia. Memang salah dia. Korang tegur dia elok-elok. Jangan lah nak tegur dengan kata-kata kesat kat blog korang. Harap korang hentikan maki hamun budak tu. ITU SAHAJA. FYI. Eyfa tak sokong dia buat dosa, eyfa just sokong dia untuk ambil tindakan pada mereka yang dah mengaibkan dia. SEKIAN.

46 comments :

no_answer said...

dorang buad entri tuh tak ingt dunia .

perasan juga ramai suro delete , but sampai sekarang ada yang kutuk2 lg .

dye dah padam so hope tade lg perkare mcm tuh berlaku .

iz pun ade wat entri pasal dye jugak , but tak sebut pun link dye or name dye ..

nie pengajaran untuk semua sebenarnya ..

haiishh , manusia manusia -.-"

info said...

nak komen pedas ker komen biasa??..hahhaha..

komen pedas : GRO pon x gtau dia mengandung atau xder dara lam blog..tp minah tuh gtau...so salah sendiri....kena la tggung akibat dia...

komen agak baik : entah..xder baik kot..cume harap dia berubah..dan pandai pk secara matang dalam mmbuat sesuatu perkara...


p/s : nnti sy buat entry pasal awak lam blog sy bole?..:p

Ronaldmohoni said...

tak pasal pasal dia popular.

EYFAalias said...

der ! itu memang lah salah dia. MEMANG SALAH DIA sebab dia bukak aib sendiri.

tapi SALAH KORANG SEMUA? sebarkan aib dia? TAK SALAH? baik sangat lah eh? matang sangat lah eh? maki2 dia dalam blog? elok sangat lah? tak payah nak bajet korang baik sangat lah.

SILAP DIA SEBAB DIA TULIS DALAM BLOG JE. Nak dia berubah tapi maki2? macam tu nak suruh dia berubah? adoi...

kau dh matang kan? boleh fikir sendiri aku rasa!

no_answer said...

yah , qst , memang salah dye sebab sendiri cerite kan ..

but orang yang sebar sebar kan jugak buad dosa kan ..

dat's y lah , tak mention nama dye , but orang sendiri tahu .. haishhh
-.-"

EYFAalias said...

hmm. tahu pn. mengumpat pn dah berdosa inikan sebar aib org. lagi lah berdosa.

aliff haziq said...

awak kena ingat...
silap sendiri..
sebab statement dia mcm tu lah yang buat orang bengang dgn dia...

tak payah lah nak bangga sangat buat dosa...
tahu tak tu dah kira mempersendakan islam..
tapi awak pun btul jugak psal fan page utk dia tu.. agak keterlaluan... :)

and kena ingat yang budak tu tak matang and bajet matang.. akhirnya jadi macam tu.. dia ingat benda yang dia buat tu betul tapi sbenarnya salah.

kotak hitam said...

ada otak fikir elok2 yek...

Anonymous said...

hello kawan ! sebenarnya salah diri dia sendiri,kalo dia x buka aib dia sendiri xdelah satu malaysia,satu blogger jaja cerita dia. dan dia xde hak nak hentam org marah pada reader or para pengomen dia.saya bukan nak kutuk or hentam dia tapi pada pandangan saya,dia yg mulakan semua cerita ni kenapa dia nak marah or angin xtentu pasal? kalo dia dah tahu akibatnya mcm ni kenapa nak teruskan buat post entry mcm tu?

moga-moga dia cepat-cepat berubah.
terima kasih !

Freaky said...

tu yang silapnya.. kita yang duk komen maki hamun dan caci maki tu lagi teruk daripada perempuan tu.

Smart Phone Terbaik 2011

EYFAalias said...

ALIFF. orang lain pun bengang gak tapi xyah la nak maki2 dia. tegur lah elok2.

yang eyfa tak puas hati yang pasal fun page tu aje. lepas tu budak ni dah delete entry tu masih ada yang tak puas hati.

yeah silap dia sebab dia mempersendakan islam. memang tak elok berbangga bila kita buat dosa.

eyfa tak nafikan kesalahan dia. tapi kita dah dewasa kan dari dia? dah lagi matang kan dari dia? tak boleh ke fikir jalan penyelesaian yang resioanal sikit?

ni buat fun page utk dia sbb nk bgtau dorg semua xpuas hati n nk maki2 n aibkan dia kat situ. TAK BOLEH lah macam tu.

Siap ada buat entry yang kata dorg tidur dengan budak tu. elok ke macam tu? matang ke macam tu? dengan dorang2? lagi nak burukkan nama budak tu.

EYFAalias said...

Cik Anon yang dihormati, dia xde hak nak hentam org? habis apa hak dia kat sini?

HABIS KORANG ADA HAK nak maki2 dia? nak judge dia? Korang cuma berhak nasihatkan dia aje. biar dia insaf.

Okay. Dia buat entry tu memang salah dia. MEMANG DIA MULAKAN DULU AIBKAN DIRI DIA. dia tak fikir buruk baik dalam hal ni.

Korang ada fikir tak buruk baik korang sebar cerita dia? Dosa dah tentu dapat. sedangkan mengumpat pn dh berdosa inikan fitnah, buruk sangka!

Jangan sebuk nak hitung dosa org. siap nk suruh dia pergi mati lah bagai. Korang siapa nak suruh dia mati? Itu biar Allah yang tentukan.

Kita sesama Islam bila tengok benda macam ni patut bimbing dia. jangan kasi dia sesat lagi. tapi korang maki2 dia. lagi la budak tu angin. buat la dia post entry mcm tu. jangan lah kita ikut cari dia. dia maki kita pn nak maki.

Last2 apa pun tak dapat. dosa yg dpt.

Nana Eddy said...

oopss!! silap dia bukan setakat tulis dalam blog. selain itu silap dia adalah kerana

1 - pegi maen mende yang tak patut maen.

2 - letak gamba bopren dia terpampang kat blog dia

3 - bodoh sombong - terlalu rasa diri dah pandai dan tak perlu tunjuk ajar orang lain

4 - aibkan diri, keluarga, sanak saudara dan rakan2.

5 - memalukan negara, bangsa dan agama.

6 - tak check dulu maksud sebenar "maruah diri" sebelum mengatakan diri masih memlikinya...

ni setakat yang on top of my head. Kalau nak mengarang lagi, boleh buat satu post kat sini. hehe

Tapi saya setuju. Tindakan memaki hamun dalam blog, fb, Adinda dan rakan2nya serta hate accounts tu memanglah tindakan yang SANGAT bangang, bahlol dan tak masuk dek akal. Ape kejadahnye menghina orang sedangkan diri sendiri pun entah lagi hina dari tu.

Tapi nak cakap saya sokong Adinda memang tak la. We make our choices in life about what we wanna do - and we have to live facing the consequences. Whether we want to or not. Akibat dari perbuatan beliau yang tidak berfikir panjang tapi merasakan dirinya dah cukup dewasa dan cukup bijak itu adalah cyber bullying. Kalau dia nak saman pun, dia nak saman siapa? Semua orang? Internet? pencipta internet? Saman lah diri sendiri yang menjadi punca membuka aib sendiri

sekian

boleh la jenguk blog saya yang cerita pasal hal ni jugak. hoho

EYFAalias said...

NANA amboi panjangnya. HAHA. apa yang u cakap memang ada betulnya. i setuju sangat.

Haaaa. Kalau buat entry mcm ni kan elok? xde maki2. sedap sikit dengar. ni siap nak sial babi anjing semua keluar. tak elok lah kan?

hahaa. i tak sokong dia buat dosa. i just sokong dia untuk ambil tindakan pada admin yang buat fun page tu. kita ada undang2 kan? apa guna ada undang2 tapi tak guna? =)

peace !

Anonymous said...

Dua2 pihak salah. Pihak pertama yang salah ialah mangkuk2 yang dok maki hamun tak tentu pasal tu. Siap buat fanpage bagai. Kejadah??! Tapi bukan semua yang buat entri pasal budak perempuan tu salah.

Dorang buat entri macam tu pun sebab nak bagi pengajaran dekat orang lain yang baca.

EYFAalias said...

yeah. memang tak semua yang buat entry pasal dia salah. ada yang bagi nasihat bagai. okay lah tu. itu yang kita nak.

ni ada jugak blog yang lagi aibkan dia. maki2 dia. itu yg xsedap tu.

memang boleh bagi pengajaran tapi tak perlukan keluarkan kata2 kesat kat dia. nasihat macam CIK NANA kat atas ni kan okay? lagi bagus.

sama2 dapat manfaat :)

Aifa Afiqah Sulaiman said...

cik aifa tatau ape ape =.=

cik marina encik norman said...

rasanya sekarang ni orang dah tak marah pasal dia buat entry tu dah, orang marah sebab dia buat entry baru tu pulak. memang saje nak tunjuk keras kepala dia. tapi memang betul la, takyah nak maki maki. siap kutuk muka dia bagai. macam diri sendiri cantik sangat. haha!

tapi pasal page tu, ya, ada la beberapa yang buat, ada yang buat page yang untuk nasihat dia, ada yang kutuk. tapi persoalannya kat sini, FANPAGE dia tu, bukan ke dia punya? dia dah tutup wall, pastu tutup pictures. kenapa tak delete terus?

tahlah, mungkin ada lah sebab dia tak delete page dia tu kut.

ZIPPO MILLER said...

cik blogger...maaf masuk campur....sebenarnye sedar tak sedar sy sendiri dah jumpe 2 blog yg bt pengakun brani mati mcm gadis tu... cume 2 blog yang sy jumpe tu kurang dari 10 followernye...dan sy ade drop komen di blog tersebut mengatakan kenyataannya ini bakal mengundang masalh pada dirinya...Nasib baik diorg sempat padam. Kes berlaku 2 bulan yang lepas....

jadinye mungkin ape yg terjadi dpt beri pengajaraan pd blogger gadis yg lain supye berhati2...

sy pun tidak bersetuju nasihat yang memaki hamun...

dan sy tak bersetuju juga penggunaan perkataan "BANGANG" dan ayat " KORANG TENGOK KAT AKHIRAT NANTI MCM MANA PULAK SERONOKNYA"

kite pun x tau apa yang terjadi kat kite nanti masa Akhirat nanti...Harap Faham...sy insan biase dan sy harap pandangan sy ini dipandang dari segi kebaikkan untuk kite semua...sy mohon beribu-ribu maaf jika ada yang tersinggung, sy mintak maaf sgt2

Cik Ezy said...

bse la 2 manusia..
salah org nmpk la..
slh sendiri wat2 xnmpk..
hnye kerana bdk 2 kuarkn stetmen yg camtu, abes sume nk hentam die..
hoho..

EYFAalias said...

ZIPPO MILLER. Opsss. Maaf, saya dah buang perkataan tu bila dah baca comment awak tadi. Silap saya jugak. MINTAK MAAF okay?

Saya ikut nasihat awak. Thanks atas teguran awak :)

Peace :)

Qaseh Wardah said...

Hehe..baru tau pasal dia.~ anyway ~ hepy bufdaY GurL kAt diA...moGa RumoUrs saL HenTam MengHenTAm Ni HiLanG LaH Yer...

sayanakhiburan said...

kalau maki tu dapat mengubahnya, apa salahnya... macam kita jugak kecik2... perlu dimarah, perlu diarah... baru buat apa yg mak suruh... serupa jugak dengan dia... dah kena maki baru dia padam entri dia... kalau tak kena maki, sampai bila dia tak padam dan syok dengan diri dia yang dah ditebuk tupai... kalau guna bahasa elok, xjalan jugak...

mintak maaf... pendapat saja....

EYFAalias said...

its okay. masing-masing ada pendapat snediri kan :)

ozzy said...

memang saya X setuju dgn apa yg dia buat tetapi saya juga x setuju dgn maki hamun & bermacam kata2 penghinaan pd dia.
Fanpage lagi memburukkan keadaan & semakin memalukan bangsa kita sendiri.kalau nak popularkan fanpage banyak lagi pompuan melayu utk dikutuk tapi utk apa itu semua??

Liena Cutez said...

mmg patut dia tu dimarah. tapi bukan dgn cara caci maki tu. mmg la ramai dah kene tebuk, tp tak de la bukak aib sndri. tu yg jd isunya skrg. so, kita yg laen2 ni, jadikan lah pengajaran. jgn tersilap cakap. pikir dulu sebelum cakap ape2, or tulis ape2 dlm blog :)

Azer Abdullah said...

ntah la.. xtau nape beliau tetibe ley pemes.. jujur, kkdg rse menyampah gak dengan beliau..
tp biar jela.. budak2 kn..
but kalo da smpai HM call die tu rase cam da kes berat ni..
c'mon laa.. sume xperfect kot..
aku sendri pon xperfect..

Da Niel said...

men will take the opportunity to condemm then to say good things.

one person condem so will others. its a following trend.

I agree with what you say. Its just like those people who take video of couples that kena tangkap khalwat.

what ever it is. stay true to our own vitues of life.

EYFAalias said...

memang tindakan dia serba serbi salah. Dah buat salah lepas tu sombong taknak terima teguran orang.

kita ni pulak bila dia dh perangai macam tu kita lagi lah angin duk maki2 dia. mana boleh nak ikut cara dia.

Nak marah boleh, nasihat boleh. tapi ada caranya. kalau guna cara maki2 mcm ni apa pulak orang lain akan cakap?

Tak tahu nak kata apa dah.

thanks for your opinion guys :) sama2 lah kita doa yang terbaik untuk dia :)

Adda said...

okay . sangat panjang comment semua . so, sepatutnya boleh buat like button untuk comment pulak kan lepas nih ? hehe . gurau :)


dalam islam pun ade cara and step-by-step untuk menegur . adda faham jugak , yang kita semua kalau boleh nak sedarkan dia daripada perbuatan zina . tapi , kita kena lah berhemah . jangan lah nak maki . adda setuju dengan entry nih . memang dia yang salah sebab bukak aib . memang dia yang carik pasal . budaya orang kita kan , "kau carik pasal , kau tanggung" . tapi , kita kena faham . budak tuh muda lagi . dia akan memberontak bila ditegur . so, jangan lah tegur melampau . tegur lahh dengan cara yang betul . lembut kan hati dia dulu . bukan dengan ayat yang keras .


panjang kan ? hehe . okay thanks :)

Izzul Amir said...

saye sokon ape yang you cuba buat . cukup2 lah herdik die . die salah kita bimbing dia . tapi maaf , saya tak sokong cara you . niat tak menghalalkan cara . kalau you marah dekat orang yang herdik Adinda , you pon sama macam mereka . mereka herdik Adinda , you herdik mereka . 2X5 . seelok2 you tegur mereka dgn sopan . itu cara nabi ubah dunia .

EYFAalias said...

ini kira herdik ke? okay. my bad.

peace.

saya eqa ikram said...

saya sokong eyfa !! siap ade dlm surat khbr harian metro agy..melampau 2..sian dy!!!

BELUM KAHWIN said...

budak tu dah mintak maaf ke? aku x tau pekembangan dia skrg ni until i read your post..

btw, byk grapevine dlm post tu dik. bijak!

erlina said...

hot gile story nieh,da close case kan ?

Anonymous said...

penyokong kuat adinda milano .

mmg la die bdk2 tak reti pk , yg anda pula bagaimana? tbe2 nk mara and kecam org ape hal nye?

klu ade otak , sila la letak kt kepala , jgn letak kt kepala lutut jgk , sme dgn adinda milano yg berumo 14tahun 2 .

ape yang betul nye tindakan bdk mentah 2? ape kebaikan nye menyokong bdk mentah 2?

kalau betul la anda ni matang , letak otak kt kepala , anda takperlu buat entry yang mcm budak mentah 2. nk galak kn die saman org ? lagi die bikin malu ade la. ckup2 la makbapak die malu giler. xkn kau nk galak die bertambah malu? alasan sbb maruah ? kkalau betul die bermaruah , dari mula die tak kn perangai macam sundal . org kte pemakaian mencerminkan identiti . hah , lihat je style die . kte tak bole salahkan org yg ROGOL dia 2 kalau peROGOL 2 terliur dgn dia.

jangan kte org je lebih , sila cermin diri . dan sila taip entry yang bernas . bkn bdk sekolah otak kt lutut.

EYFAalias said...

CIK ANON, sila bawa mengucap. yang kau emo sangat ni apesal der? chill lah. semua orang ada pendapat masing-masing.

Kau nak suruh aku cermin diri aku? Letak otak kat kepala? KAU?

kau meyundalkan orang tu apa?
oh. agaknya macam ni fikiran matang kau. menyundal orang lain tu kira bernas lah? baru lah aku tahu.

okay aku cakap pada dorg yang maki2 dia yang kau nak terasa sgt kenapa? relex lah. aku just tak suka org maki2 dia. KESIAN! nasihat lah elok2.

yang kau beriya-riya tak puas hati sangat kenapa? orang lain yang pendapat berbeza dr aku pun relex je boleh cakap elok2 dlm cmnt ni.

btw, sorry la kalau kau rasa entry ni mcm entry 'budak sekolah' yang otaknya tak letak kat kepala kan? sorry. my bad. SILAP AKU.

kalau kau rasa kau betul sgt next time aku nak buat entry bernas aku tanya pendapat kau dulu okay.

chow. kalau ada salah silap aku dalam entry or cmnt ni, mtk maaf lah ya. ini pendapat aku. kalau tak suka, tak perlu nak "sundal-sundal" kat sini ok.

penat shorty !! said...

; yea...this time eyla sokong dee...dea da delete entry uh da cukup baek...sooo stop kan lahh cter2 uh...cam eyfa ckp...eyla ta sokong dea buadd dosa but dea da delete entry uh coz na tutup kan mulot oank...eyla arap dea get brid kan oank yg bagi num dea kadd HM uh...da adea num dea mybe dea one of her frenz rite...

budak hensem said...

1. kalo die 14 tahun, then it's RAPE. walau macam mana pon dia rasa tu consensual sex. kalo polis rasa diorang takde keje, diorang boleh take the proof, call her up, find the guy and letak mamat tu dalam jel sampai 5 posen saiz lubang bontot die kene taram ngan inmates lain.

2. she cannot say yang dia tak kisah ape orang pikir. of course la bebudak sekarang sume rase camtu.

but what if later dia nak kerja. desperately. employer buat background check on her, then the issue keluar balik. instantly kene cop problematic employee. how can you say that you don't give a damn what other people think, when you HAVE to care what your employer thinks and wants? kalo tak kisah ape potential boss think about you, then you shouldn't be asking for favours/jobs/etc from others in the first place. leh idup ke?

3. ako best

Sembang2 wif Yuyue said...

aiyaaaa...leyh jd gadoh jugak ea...urmmm..kita fikir yang baik2 sudaaa oke :)

azrijohan said...

peh,komen semua panjang berjela

Miss AD said...

haishh baru tau sal budak ni 2 3 ari lepas hahha kuno kn neway ai sepakat ngn kate cik eyfa kite bkn nk back up die tapi sekadar renungan kita bersame like other people said kite takde hak nk menghukum dia walaupon kesalahan tu mmg dtg dari die ape yg kite perlu buat menginsafi diri dan mengingati agar kite x mengulang kesilapan yg same mcm bdk tu..byk org yg komen mengutuk bagai nk rak ialah someone dat i noe background die so something yg agak annoying when they r acting like MALAIKAT so cerminlah diri kita selalu ..

Anonymous said...

herannnnn pulak lahh aku ni.
first : dia have to bare the consequences.
second : manusiawi kene doakan kesejahteraan die
third : stop buat entry pasal ADINDA ni !
kalau takde punnnn entry pasal manusie tuhhhh
TAKDELAH SALIN HENTAM MENGHENTAM !
buanglah entry ni !!!!!!
pegi lantak org nak maki.
dah mulut org , boleh pulak kau nakk tutup ha????????
adinda, adinda punya PASAL !
we live our own life.
so SEMUA takpayah nak menyebok.
MAASAALAAHHHHH !!!!!
heeerggghh, ,

EYFAalias said...

@Anonymous

Der! kau tgk lah tarikh post ni. dah lama dh. tahu pn mulut org xleh tutup. yg kau memekak kt sini ingat kau boleh ttp mulut aku? malas la nak borak dgn kau. bye.

Anonymous said...

selagi kita menutup aib orang lain, nescaya Allah akan menutup aib kita di akhirat kelak.

Anonymous said...

selagi kita menutup aib orang lain, nescaya Allah akan menutup aib kita di akhirat kelak.

 
\\ALL RIGHT RESERVED. Copyright@ HAK MILIK AFIFAH ALIAS//
Full Designed by eyfaaliasstory.blogspot.com