Sunday, June 26

Kucing jalanan? Euuuwww!

Assalamualaikum.

Hi, hari ni eyfa nak cerita pasal kucing. Siapa sini yang suka kucing? and siapa kat sini tak suka kucing? Hmm. Korang perasan tak kalau korang lepak gerai-gerai makan tepi jalan tu banyak sangat kucing terbiar berkeliaran. Korang nampak kucing tu korang rasa apa? I mean apa pandangan korang pada kucing jalanan tu?


Jijik? Geli? Suka? Eeeuuuwww? Kesian? Ada segelintir yang akan rasa macam "Eeuuwww, gelinya tengok kucing ni banyak kurap!" and akan ada segelintir yang akan rasa "OH EM GEE! Kesiannya kucing ni!" Korang tergolong dalam golongan yang mana?

Kadang-kadang eyfa pelik dengan manusia ni. Tak pernah ada rasa belas kasihan dekat binatang. Kalau kat gerai-gerai makan tu. Kucing tu mintak makanan, ada yang sepak-sepak aje kucing tu. Kesian kot. Kalau kucing tu ada akal, boleh bekerja and ada duit tak ada lah dia mintak makanan dekat engkau! Kalau ya pun taknak bagi. Halau ajelah elok-elok. Ni nk sampai sakitkan kucing tu.

KESIANN =(
Selalu kalau family bawak bebudak kecik g makan, kalau nampak kucing aje mesti nak sergah. Kadang-kadang siap pijak2 kucing tu. Mak bapak buat tak tahu aje bila anak dia buat macam tu. Sesetengah tu siap gelak lagi. Konon comel sangat aksi anak kau duk sergah kucing tu?

Geram je tengok gelagat ibubapa yang macam ni. Rasa macam nak kasi ceramah free aje kat mak bapak budak kecik tu. GRRR~ Korang tahu tak kalau kita buat baik dengan binatang, binatang tu akan mendoakan kita balik?

Kucing tu pun benda hidup jugak. Come on lah! Kesian lah sikit. Korang tak ada perasaan ke? Tak tahu lah nak cakap macam mana dengan orang-orang macam ni. Dah besar panjang kan masing-masing? Pandai-pandai lah fikir mana baik, mana buruk!

KBAI~
>>>>> SAMSUNG GALAXY SII <<<<<
>>>>> PROTON INSPIRA <<<<<
>>>>> P1 4G EXCLUSIVE <<<<<
>>>>> GRAPEVINE DEFAULT <<<<<
>>>>> MARIE FRANCE BODYLINE <<<<<
>>>>> CELCOM COLUMBO <<<<<
>>>>> DIGI IPHONE4 <<<<<

25 comments :

sergeant keroro said...

berbudi pada binatang terutamanya kucing banyak pahala :)

tak semua orang tahu sal tu. XD

sergeant keroro said...

berbudi pada binatang terutamanya kucing banyak pahala :)

tak semua orang tahu sal tu. XD

Cik Ezy said...

2la pasalnye..
cian kat kucing..
kucing xberslh jdk mngse..
hoho

...Minah BluR... said...

MB suke giler kucing. tak kire lah jalann or pape...
xsuke bile org tndg2 kucing..ase cm ak sepak die blek je

...Minah BluR... said...

oh ye... Mb tag awk join cntest,

http://luvmaxle.blogspot.com/2011/06/contest-blog-saya-comel.html

...Minah BluR... said...

aah 17 julai hehe... join lah kalau mahu

Abang Stalker said...

abg x ske kucing tp sume haiwan abg kesian.hrtu brhenti kt hentian tg malim.abg tgh mkn kfc kt pondok.lpstu ada anjing duk dpn abg bt mke sedih gle.kesian tgk,bg le dia ayam seketul.Mmg betul pun klu bt baik dgn binatang,mst akn dibalas baik. :)

efa nur said...

efa suka kucing :)

kesiannye pada kucing yg di seksa tu..

EYFAalias said...

@Cik Ezy

isk tu la. manusia skrg xde hati perut!

EYFAalias said...

@...Minah BluR...

okay thanks. nnt eyfa join sebelum tarikh tutup D:

EYFAalias said...

@Abang Stalker

wah. baiknya. hehee. terima kasih sebab bagi anjing tu ayam. hehee. selalu eyfa kasi kat kucing je anjing jarang jumpa. ehhee

Tea said...

hmm, ksian tau kucing jalanan cmni. org ni kdg2 hippopotamus, err bukan, hipokrit. g umah org, nmpk kucing lawa dok belai2 je. bila kt kdai dsepak2. makhluk Allah gk kucing ni, bnd hdup mcm kte. ade tuh nmpk kucing terbiar ni terkinja sane sini, jijik sgt lah kononnye. buat baek dgn haiwan dpt pahala.. fuhh, pnjgnye komen. =.= (cat lover tahu)

EYFAalias said...

@Tea

sama lah kita. eyfa juga pencinta kucing. hehehe

EYFAalias said...

@...Minah BluR...

sepak aje balik MB. ehehe

shiema sufian said...

shiema ta suke kucing tapi sakit hati bile orang menghina kucing,

visitme@FaTiN cOrNeR said...

kucing bnatang kgmaran Abu Hurairah.

Tea said...

kena buat lagu lah pasni. khas utk kucing. HUHU.

GaRy™ said...

gary suka kucing.. ada satu kat rumah gary.. mereka sangat kiut yer... hehe~
x patut betul la kalau orang kejam ngan haiwan ni~

iPai said...

YAa !!! saya kembali di sini .. wakakaka

sangat suka kucing .. bila kucing jalanan ni, bg je makanan dia sikit2 .. sian dia tau ..

iPai said...

eyfa .. jom buat nursery kucing .. heee .. eyfa jadi ibu kucing ..

tia @ Ini Kisah Tia said...

Tia tak suka kucing , tapi tak bermakna Tia benci kucing lalu sakitkan binatang tak berdosa tu ..

eyfa , sorry lambat balas . mm , pasal tuto yang eyfa mintak tu . senang sangat je tu eyfa . eyfa pergi daftar dekat abcdead.com .. nt dah ada boleh Tia pulak letak banner free dekat sini :)

ASaDa RyutaRo said...

sangat geram dengan orang yang buat sesuka hati dengan kucing. orang yang sepak kucing dengan sengaja dua kali hilang akal/takde akal dari kucing yang dia sepak..

syazwan aizad bin abdul mutalib said...

kesian nyer :(

Abang Stalker said...

mmg le..org jarang jmp anjing sbb liar kn.kang kne ggt.tp ni anjing baik kot. :P

RashiqahRashdan said...

Betul betul ! Tapi anjing terbiar tak semua yang LIAR/GANAS/BUAS... Saya setuju dengan eyfa.. Kucing kucing jalanan tak semua kotor dan busuk. Kebanyakkan comel aje saya tengok.. Kesian betul tengok kucing kucing tu. https://www.facebook.com/PapaHeroSense kat sini banyak gambar kucing2 dan anjing2 jalanan :)

 
\\ALL RIGHT RESERVED. Copyright@ HAK MILIK AFIFAH ALIAS//
Full Designed by eyfaaliasstory.blogspot.com