Thursday, June 16

Tutorial PRINT SCREEN.

Assalamualaikum.

Makk aii. Eyfa buat tutorial? HAHA. Tak penah-penah eyfa buat tuto. Sebenarnya tadi ada seorang kawan blogger si anisaida97-hidupkuduniaku.blogspot.com tanya macam mana nak print screen. Meh sini sayang eyfa ajar. Dulu pun eyfa tak tahu juga . HEHE. Jom kita tengok macam mana nak Print Screen. 


First sekali cari button PRINT SCREEN ---> PRTSC or PRT SCR (depends pada jenis keyboard) dah jumpa? good!

Okay contohnya nak print screen wall posts dekat facebook. 

  1. PERGI DEKAT WALL POST TU TEKAN PRTSC
  2. Bukak PAINT
  3. TEKAN CTRL+V untuk paste kan dekat paint tu. 
  4. Lepas tu akan jadi macam gambar bawah ni dekat paint korang kan?



Lepas tu pergi dekat CROP mana bahagian wall posts yang korang nak tu. 
Cari button CROP and then crop wall posts yang di kehendaki.


Lepas crop akan jadi seperti bawah ni.


DONE! Kemudian jangan lupa save pulak okay?
dan dah boleh upload macam biasa dekat mana-mana korang nak.
Contoh upload dekat blog.



SIAP! Haaa. Selamat mencuba. Sorry sebab ayat macam rojak. Eyfa pun tak tahu macam mana nak explain sebenarnya. Ini aje yang dapat eyfa bantu. If tak paham lagi. Tinggalkan comment okay?

KBAI~

9 comments :

.m y z. said...

wahh sama lah cara kita. haha :P

EYFAalias said...

@.m y z.

NASIB BAIK SAMA. hehehhee

Domo Mega said...

wahhhh...thanx.....hihihi....blh kan saye cedok idea awk ni nk wat tutorial kat blog saya???hihihi...saye ni cetek ilmu ckit bab tutorial2 ni...^_^

EYFAalias said...

@Domo Mega

Jadi ke? woah. Alahamdulillah. Hm. cedok la. eyfa benarkan :)

Nur Syazana Mohammed Sani said...

dulu ter pikir nak buat tuto pasal nie ,. tapi rase macam sume da tao ,. teros xjadi nak post ,. heee

EYFAalias said...

@Nur Syazana Mohammed Sani

eyfa buat pn sbb ada org tny. hehhee

Tea said...

kehkeh. dulu masa form 1 form 2 kot, tengok ade button 'prtsc' kt keyboard ni. tertanya-tanya. pastu tekan lah, takde pe pn. dah lama2 baru tau, tu pn kawan cakap. HAHA.

eNaL_WaNie said...

thanx .. memang dah lama cari tutorial nie .. =)
owh jgn lupe follow me back http://inspiregossamerysoul.blogspot.com/

EYFAalias said...

@eNaL_WaNie

welcome my dear. i already follow your blog :D

 
\\ALL RIGHT RESERVED. Copyright@ HAK MILIK AFIFAH ALIAS//
Full Designed by eyfaaliasstory.blogspot.com