Friday, June 24

Apa itu blogwalking?


Blogwalking ialah salah satu istilah yang kerap di gunakan oleh para blogger. Blogwalking tu sebenarnya ialah cara/teknik yang para blogger gunakan untuk meningkatkan jumlah pengunjung/followers di blog mereka dengan cara melawat blog-blog lain kemudian tinggalkan jejak/kesan/link sama ada di entry, shoutbox and yang sama waktu dengannya =)

Actually blogwalking ni penting sebenarnya. Nak tahu sebab apa penting? Untuk meningkatkan jumlah UV blog. Untuk promosi blog or iklan. Untuk tingkatkan jumlah followers. Dapat share pendapat/idea/infomation. Untuk jalinkan persahabatan sesama blogger and many more. Banyak faedahnya! Kalau nak senarai sampai esuk pun tak habis. HAHA.

Ada banyak cara untuk korang boleh praktikkan untuk blogwalking. Banyak blogger masuk-masuk je terus cari SHOUTBOX! Lepas tu asik tinggalkan link kat shoutbox cakap "I DAH FOLLOW! FOLLOW I BALIK!!" Tak boleh lah macam tu kawan. Ada setengah blogger tak kisah, tapi ada sesetangah tu xsuka bila kita 'dipaksa' follow.

Cara paling mujarab/berkesan untuk blogwalking bagi eyfa ialah bila masuk sesebuah blog tu. First sekali baca lah entry dia paling latest or entry yang korang rasa menarik untuk di baca and then kasi lah pendapat/comment sikit lepas tu jangan lupa tinggalkan link korang sekali untuk dorang kasi feedback. Kalau berminat nak follow. Cari la button followers =)

Ada banyak lagi cara korang boleh ikut. Tapi ni cara eyfa lah. Kalau xsuka guna lah cara lain. HEHHEE. By the way, hari ni eyfa busy sikit touch up blog ni. Tak sempat lagi nak blogwalking blog kengkawan. Nnt dah free sikit eyfa singgah blog korang tau =)

KBAI~

P/S : Comel tak blog eyfa baru edit ni? Tapi belum siap lagi =p

>>>>> SAMSUNG GALAXY SII <<<<<
>>>>> PROTON INSPIRA <<<<<
>>>>> P1 4G EXCLUSIVE <<<<<
>>>>> GRAPEVINE DEFAULT <<<<<
>>>>> MARIE FRANCE BODYLINE <<<<<
>>>>> CELCOM COLUMBO <<<<<
>>>>> DIGI IPHONE4 <<<<<

73 comments :

azrijohan said...

wahhh,rajin edit blog ea...

azrijohan said...

nyirap gila org yg komen shoutbox mcm tu..

last2..buang je widget shoutbox..hahaha

aman hidup

EYFAalias said...

@azrijohan

terpaksa rajin! hehee

EYFAalias said...

@azrijohan

ehehee. tahu xpe :p

merahitujambu said...

sy setuju dengan awk..blogwalking dgn ikhlas seikhlasnya~

EYFAalias said...

@merahitujambu

yeah :)

Akulah Pak Lan said...

masih nak pakai templete denim?

Akulah Pak Lan said...

masih nak pakai templete denim?

...Minah BluR... said...

same lah dgn MB. tpi dlu Mb opki gak yg i follow u follow me bck tpi insaf lme dah muahaha

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

dlu pun pakai kotak jerit banyak yang jerit situ suruh follow dia..last2 saya delete..owh suke edit2 nih..

Vitroh Virus said...

Ok.. Aku dari indonesia, moga anda hadir juga di blog saya.. Terimaksih atas infonya.. www.viruscerdaz.blogspot.com

Vitroh Virus said...

Ok.. Aku dari indonesia, moga anda hadir juga di blog saya.. Terimaksih atas infonya.. www.viruscerdaz.blogspot.com

rara pinkmafia said...

betul tu.kalo BW tak yah lah kate follow balik.nk follow follow je.takyah nk paksa.

iPai said...

wah2 .. kak eyfa kasi tips utk blogwalking .. hehehe ...

n dah stat tukar laa background die .. dah macam warna lembut skit ..

iPai said...

kenapa dengan theme ni, aku rasa macam nak cakap dengan kau, saya awak .. heheh .. theme memaikan peranan penting ..

sergeant keroro said...

setuju!!! hehe

nice! tolong edit blog kero nak? :P

shiema sufian said...

shiema pon tak suke ayat folow mollow tu. hahaha

EYFAalias said...

@...Minah BluR...

hehhehe :D

EYFAalias said...

@Akulah Pak Lan

a'ah. skrg ni la denim template denim.

EYFAalias said...

@˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ

ehehehe. eyfa mmg dr dulu xde shoutbox.

EYFAalias said...

@Vitroh Virus

welcome and thanks for visit my blog. hehe

EYFAalias said...

@rara pinkmafia

hehehe. tau xpe :D

EYFAalias said...

@iPai

yeke? thankss :D

EYFAalias said...

@iPai

skrg ni la theme denim. comel x? hehhe. suka hati la ipai. nk sy awak ke , u i, jangan abang beby dah. kbai! hahahahahha

EYFAalias said...

@sergeant keroro

comel ke eyfa edit? hehehe

EYFAalias said...

@shiema sufian

sama lah kita :)

miss.Addin said...

blog ni dah cukup comel dah . menarik la ;)

EYFAalias said...

@miss.Addin

thanksss :D

Tea said...

tea pon xsuke dipaksa utk follow. biar dgn rela hati je lerh..

EYFAalias said...

@Tea

hhehee. semua org xsuka kena paksa :)

Mohamadazhan.com said...

salam tuan tanah...datang pertama kali dan follow =)

setuju! kadang2 ada yang tak baca pun entri..datang masuk rumah minum air cabut lari...hehe.ish2...

EYFAalias said...

@Mohamadazhan.com

hahaa. macam datang raya plak. datang2 terus mtk duit raya pastu balik. hehehe

RepublicAku said...

atau pun kita puji2 dia punya blog....wuiiii! cantiknya blog ni....keh3

.m y z. said...

rasa macam nak buang je shoutbox. menyemak je dekat blog. tapi macam sayang pulak nak buang. hahaha.

p/s : wahh design baru pulak lah :D

Tea said...

yg xkesah tu lain laa. fhhohoh,

EYFAalias said...

@RepublicAku

hahhaa. betul gak tu :D

EYFAalias said...

@.m y z.

sayang nk buang? hehee. buat syarat je :p

EYFAalias said...

@Tea

hehehee

iPai said...

ok2 ... aku pilih, aku kau juga r .. wah ini kah dia ? dah siap abes ke ni ?

EYFAalias said...

@iPai

belum siap. tp eyfa xtau nk edit apa lg. header belum siap. sob sob

sj said...

wah .. thanz 4 the nice tip,... amt brguna bg sj y bru stahun jgung ni huhuhu... sng2 dtg r singgah ... sj205.blogspot...

EYFAalias said...

@sj

hehee. most welcome dear :D

iPai said...

edit satu2 ke ? gempak gila .. blaja mane ?

EYFAalias said...

@iPai

yelah satu2 la. takkan sekali 8 plak. ehehhee

Vitroh Virus said...

Kita bisa kah kerjasama,,? saya butuh orang malaysia.. Tukar link suka sama suka..

lihat pula ya..
www.viruscerdaz.blogspot.com

EYFAalias said...

@Vitroh Virus

yeah. sure. nanti sy akan lawat blog kamu.

Vitroh Virus said...

Saya blogwalking cari-cari ke berbagai blog di negara anda tetapi blog anda yang saya cari-cari selama ini... Terimakasih,,

EYFAalias said...

@Vitroh Virus

okay okay. nanti saya letak blog awak dalam lists saya :)

Abang Stalker said...

mmg comel..tp abg x pndai edit blog T_T

EYFAalias said...

@Abang Stalker

comel cm eyfa kan? masih! ahahhaa

Vitroh Virus said...

Link anda sudah terpasang di www.viruscerdaz.blogspot.com silahkan kunjungi untuk mengecek... Terimakasih

GaRy™ said...

kalau gary bw, gary suka terjah komen dulu... kalau dah kering idea sangat nak komen, baru la gary rujuk shutbox.. huhu~

Abang Stalker said...

bru skrg nk bls.. :) da trlanjur bkk blog eyfa je.hurm..comel cm eyfa. ;) abg skrg da mls nk BW la eyfa.spe yg dtg singgah,tu je la yg abg bls.x thu la,da x de mud.

Linda An Nur said...

Salam perkenalan tuan rumah...
Betul tu.. KEkadang cam sakit ati gak.. Ngat letak shout mix tu tuk dorg make order.. Yang datang cuma say hye pastu blah camtu je... Now blog baru no more Shout box... Leave comment je boleh..Sabo je la... NAsib baik iman masih berbaki didada...Wahahahahahaha...
Btw cantik arr u punya blog.. Turunkan ilmu cikit camne nak tacap blog kasi nampak shangat chantek... ;)

Khairul D'Arena said...

memang banyak info kat dalam blog ni...best lak bila baca cara penulisan dan penyampaian yang eyfa lakukan....

Mie Hishamuddin said...

betul2 =)

yuyui_chan said...

kena rajin2 la merayap kt blog lain he3...

http://nurulshahidahshahari.blogspot.com/

...me...who...EVA said...

TQ for info yg berguna ni, saya budak baru belajar

DelilaAdnan said...

Thanks for info...mudah difaham

•*¨`*•Nad©•*¨`*• said...

dont forget to follow my blog...www.misskinuko.blogspot.com. THANKS!!

Gabungan Koperasi Universiti Berhad said...

Untuk menjamin sebuah kehidupan yang bermakna dan terjamin..ikuti blog ini untuk memelihara kebajikan , kesihatan , dan keselamatan bersama..
gakubmalaysia.blogspot.com

mawar kamila said...

pernah juga dgr pasal blogwalking ni. tapi ni baru la terasa nak tau ape benda la benda alah tu. upe2nye... betul la spt yg diduga2...heheee...^_^!

epal hijau said...

thanks ye tips ni..hehe..dapat laa sedikit ilham..org baru dalam blogger..sy tinggalkan link ni http://epalijaw.blogspot.com/..terima kasih kt yg berminat nak bg feedback..(^^,)

Hazimah AJ said...

Terima kasih sebab sudi share info yang sangat berguna untuk blogger baru mcm saya. Jom, jemput singgah di blog saya pula.. (",)

http://beautyoflifetime.blogspot.com/

noormelah Anuar said...

baru faham apa itu blogwalking..


http://vitaminaisyah.blogspot.com/2013/09/segmen-tambah-follower-by-shamarina.html

PirateKing™ said...

hi...thankx for the tips

http://thepiratekingstories.blogspot.com/

Maya said...

sgt ringkas penjelasan... tenkiu.. menarik skali...

kalau sudi jemput la ke blog say jugak...

www.ilovemyvitamin.blogspot.com

Rodziah Musa said...

TQSM..bru belajar nak buat blogwalking..cari frens and at the same time, cari info..

singgah myblog..blog bru aje ni..
http://shaklee-pendang.blogspot.com/

Error2013 said...

Thanks atas informasinya sangat bermanfaat banget :)

Xprezzo said...

nice blog...sila beri tunjuk ajar..sy masih baru
http://paliexprezzo.blogspot.com

diyanarazim said...

thanks for sharing.saya budak baru belajar.

https;//www.diyanarazim.blogspot.com

EDfyza said...

nice info! tq ,,and i like on how u decorate ur blog ^_^ ..keep it up!

bolatangkas;tangkas;bola tangkas;tangkasnet said...

Terima kasih atas postingan yang bermanfaat

 
\\ALL RIGHT RESERVED. Copyright@ HAK MILIK AFIFAH ALIAS//
Full Designed by eyfaaliasstory.blogspot.com