Thursday, June 16

Sekolah dengan IPTA/IPTS adalah berbeza.

Assalamualaikum.

Dulu masa eyfa memula sambung study dekat Politeknik Sultan Idris Shah macam-macam dah eyfa belajar kat sana. Now eyfa study dekat Kolej Poly-Tech MARA eyfa banyak gunakan pengalaman masa eyfa stdy kat Politeknik dulu.

Bebudak kolej eyfa masa sem satu dulu banyak yang tak tahu KUIZ and ASSIGNMENT tu penting. Ramai yang ambil sambil lewa aje benda ni. Bila ada kuiz tak study pun. Dorang ingat kuiz tu mcm latihan biasa aje kat sekolah. Dapat markah rendah pun relex-relex aje. Padahal benda tu penting utk carry mark kita nanti. 


Assignment pun buat cincai aje. Ingat sekolah ape nak buat cincai-cincai? Benda tu semua markah beb untuk bawak final! Kedatangan pun sama. Suka sangat tak datang class. Ingat kedatangan tak effect pointer korang ke nanti? Duh -.-"

Kalau nak berjaya kat IPTS/IPTA senang je dik. Buat aje apa yang lecturer nak. Suruh buat assignment korang buat, tapi buat jangan cincai. Pulun habis utk dapat full mark. Bila buat kuiz korang kena score markah tinggi. 


Haaa. INI PENTING --> korang kena rapat dengan lect, baru lah lect suka nak kasi markah lebih. Bak kata kasar nya korang kena pandai BODEK lect. *tapi jangan bodek melampau pulak* Kalau boleh dalam class tu active sikit. Biar lect kenal korang. Baru lah lect tu macam "Oh! Bagus budak ni dlm class aku dia lah paling active"

Kalau dengan lect pun korang kerek memang susah lah korang nak dapat pointer tinggi. HAHA. Sebab IPTA/IPTS dengan sekolah berbeza, IPTA/IPTS semua keputusan bergantung pada lect. Kalau lect tu tak suka kau, bila-bila masa aje dorang boleh FAILED kan kau. Tak macam sekolah. SPM/PMR siapa yang tentukan korang pny markah? Cikgu yang korang tak kenal kan? Sebab bukan cikgu kat sekolah tu yg tanda paper SPM/PMR korang.

Renung-renungkan dan selamat beramal =)
KBAI~

22 comments :

Cik Ezy said...

betol2..
carry mark tu penting jgk..
kalo xleh skor final krng2 dh dpt kaber ngn carry mark tu..

EYFAalias said...

@Cik Ezy

yeah! carry mark mmg penting tu yg eyfa ckp pasal assignment and kuiz. tu semua carry mark.

Dayana AZ said...

tenkiuu :D, bekalan ilmu utk dayana nk bwk pi U hehe.

EYFAalias said...

@Dayana AZ

hehehhee. welcome :D

nurdani said...

kalau score kuiz and assignment memang lega lah. bila exam tu kadang2 buat biasa2.muahaha. tapi kena score kat exam jugak. senang dapat A

EYFAalias said...

@nurdani

kalau carry mark dh tinggi. exan boleh relex sikit. ehehe

ArulchelseA said...

stuju..kena pandai bodek ..baru naik..

EYFAalias said...

@ArulchelseA

bodek tu penting, ehhehee

syErAh said...

carry mark sangat penting!bukan barang mainan tuh! huu..=)

siti kektus said...

skor kat kuiz! walaupun cuma 5% je, hukhuk

ehem2, bagi tips sikit nak bodek lecturer boleh? hihi ;)

shiema sufian said...

yeessss. its really different :)

Abang Stalker said...

klu lect muda,ngurat lecturer dgn ketampanan or kecantikan or kecomelan korg.hahahaha

Akulah Pak Lan said...

Belajaq rajin2 no...

azrijohan said...

ooo,pnting gile ea?

EYFAalias said...

@syErAh

hehe. tahu xpe :D

EYFAalias said...

@siti kektus

ehem. bodek lect? itu rahsia. skill masing2. ahaahaa

EYFAalias said...

@shiema sufian

yeah :D

EYFAalias said...

@Abang Stalker

banyak bebenar OR abang stalker ni. ahahhaa

EYFAalias said...

@Akulah Pak Lan

hehehee. mesti mau rajin :D

EYFAalias said...

@azrijohan

penting! kalau lect tu tak kenal korg ssh la nak dpt extra mark. ehehe

.m y z. said...

betul2. dulu memang pulun habis untuk dapatkan carry marks tinggi2 T__T

EYFAalias said...

@.m y z.

hehehe. tahu xpe. kalau carry mark dah tinggi boleh relex sikit final nnt.

 
\\ALL RIGHT RESERVED. Copyright@ HAK MILIK AFIFAH ALIAS//
Full Designed by eyfaaliasstory.blogspot.com