Sunday, May 22

Perkara yang perlu para blogger tahu.

Assalamualaikum.

Eyfa datang lagi.....HAHA ! Kali ni eyfa nak bagi tips sikit. Nak bajet-bajet pro kejap. Hehe. Tapi rasanya dah ramai blogger tahu pasal tips ni and maybe ada juga yang masih tak tahu atau pun amik mudah dalam perkara ni =)

WORD VERIFICATION. Rasanya ini boleh menyebabkan kotak comment kita kosong. And kebanyakkan pengunjung kurang gemar nak drop comment bila ada WORD VERIFICATION sebab leceh. Kadang-kadang 2 3 kali masukkan word tu tak betul-betul so, dah hilang mood nak comment. Hehe. Cara nak buang mudah aje.

Dashboard > Settings > Comments > Show word verification for comments? > Tick 'No'


SHARE MY PROFILE. Okay yang ni memang penting. Ramai blogger yang tak sedar tentang perkara ni. Kadang-kadang bila orang dah follow kita tapi mereka tak tinggalkan jejak dekat kotak comment or shoutbox jadi kita tak boleh nak view blog dorang sebab dorang tak share LINK SENDIRI kat profile dorang. CUBA TENGOK BAWAH NI.
Link orang korang share tapi link korang sendiri korang tak share. So, menyusahkan pengunjung untuk blog walking blog korang. Okay jom kita ubah supaya lebih memudahkan pengunjung masuk ke blog kite.

Dashboard > Edit Profile > Share my profile > Tick

If tak boleh korang pergi dekat SELECT BLOG TO DISPLAY > TICK blog korang > Save



Senang kan? Jangan lupa save pulak lepas korang dah tick tadi. Heeee =D Hope tips ni berguna pada korang semua. Lagi-lagi newbie macam eyfa ni. Hehe. Itu sahaja setakat ini. 

Kalau nak tahu lagi boleh CLICK SINI !!
KBAI =)

31 comments :

mad khaz said...

otai otai, hahaha XD

nice tips :)

ArulchelseA said...

ok tq..info yg berguna...

EYFAalias said...

MAD KHAZ, ceh. awak la otai. kite share apa yang patut. sharing is caring kn ? :p

EYFAalias said...

ARUL CHELSEA, tips biasa je hope berguna utk blogger lain =)

rara pinkmafia said...

hehehehhe akk suke entry ni.malas tol nk komen entry yg ada verification tu.moga2 dorg ubah lah pas ni. =)

eh akk ni ckp org blog akk ada tak masa komen?rasa tak de kan?

.m y z. said...

wah entry terbaru ziema link kan blog ni eh sbb ada kena mengena. hehe.

tak suka word verification! grr. lagi2 kalau dpt yg panjang2. mmg hilang mood terus tau nak komen. drpd ikhlas trus jadi tak ikhlas.

Cik Ezy said...

info yg sgt2 bergune!
bgos ni..
=)

EYFAalias said...

RARA punya blog xde word verification sebab tu eyfa selalu comment. ehhehhee.

EYFAalias said...

MYZ. ZIEMA thanks sebab linkkan kat sini. hehe. betul tu dapat pulak yang hurufnya berbelit2. memang terus terbantut niat nak comment. ehhehe

nelly said...

nice tips !

EYFAalias said...

CIK EZY, thanks =)

EYFAalias said...

NELLY, ini tips mudah je. hope berguna la =)

M Fizan said...

bgus2..brguna nie..:)

komen2 : http://nazlifestory.blogspot.com/2011/05/antara-dua-jalan.html

harrazdani said...

banyak bloger tak sedar perkara ni...nice info

EYFAalias said...

M Fizan, thanks =)

EYFAalias said...

Harrazdani, thanks.

taliff said...

hahaha..nice info. Anyway,kadang kadang terjumpa dengan word verification nie, jadi malaz pulak nak komen..hahaha....

EYFAalias said...

hehhee. betul tu. entry dah best dah baca. bila nak comment je terus hampa sebab ada word verification. hhuhu

Angah's blog said...

memang xsuke word verification

zuhaida said...

terima kasih awk . tips yang berguna ni :)

EYFAalias said...

word verification musuh no. 1 hhehehe

EYFAalias said...

sama-sama zuhaida =)

Mrs. Farhan said...

Wahhh, tips berguna. nak cekelat lahh. Hhahaha. Saya sgt x suka ada word verification bagai tu. Mencikkk!!

Cik Cempaka said...

yaaa..betul tu..

boleh hilang mood dibuatnyer

EYFAalias said...

hehe. tahu xpe :)

EYFAalias said...

Cik cempaka. tu la hope dorg ubah utk senangkn penjungung tingalkan coment =)

LindaRahim said...

ada word veri tu mmg ngangu tp ada yg lebih nganggu...yg jenis ada benda tabur2 atau perkataan yg ngikut kat cursor tu...kalau tersalah klik...terbukak la tmpat nk dptkan benda tuh...

EYFAalias said...

oh tuuu. yang macam salji2 tu pn menganggu sbnrnya. kadang2 nk baca entry susah.

tia @ Ini Kisah Tia said...

betul ! sokong 200% .. tak suka , tak sukaaaaa ! hohooo . wah ! thanks untuk kredit ituuuuu . sangat terharu eyfa ;)

EYFAalias said...

welcome yang :)

Khairul D'Arena said...

nak minta izin share....info yang bagus ni....

 
\\ALL RIGHT RESERVED. Copyright@ HAK MILIK AFIFAH ALIAS//
Full Designed by eyfaaliasstory.blogspot.com